Начин на приготвяне
Залейте сушените боровинки с вряла вода и оставете да набъбнат, след което прецедете и ги поставете върху кухненска хартия да се абсорбира излишната вода.
В тенджера разтопете маслото и оставете да се охлади. Добавете разбитите яйца, прясното мляко, меда, захарта и содата. Разбъркайте и поставете тенджерата на огъня, варите при непрекъснато бъркане, докато цветът на сместа се промени на светъл карамел.
Свалете тенджерата от огъня и оставете да се поохлади, добавете пресято брашно и бъркате до гъста смес. Сипете сместа на плота и доизмесете на ръка, оформете 5 еднакви по големина топки.
Всяка топка, разточете на кръгла кора с точилка с дебелина 3 мм, ако корите не са ви еднакви, изрежете ги като върху тях положите чиния и изрежете краищата.
Изпичате корите една по една в предварително нагрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене, това става бързо за около 4-5 минути.
Оставете корите една до друга да се охладят, изпичате и краищата отделно.
Отделно разбъркайте сметаната с шпатула и добавете захарта и ванилиите, отново разбъркайте до еднородна смес.
Върху подходяща чиния, поставете една от корите, намажете я с 4 с.л. от крема и разпределете с малка лъжичка тук-там 1 с.л. от сладкото. Така процедирате с всичките кори, като на последната слагате само крем.
Натрошете изпечените краища на тортата на едро и облепете сметановата торта с тях отстрани. Отгоре поръсете добре с подсушените боровинки.
Невероятната Френска Боровинкова Торта е готова.