Начин на приготвяне
Сварете пилешкото филе в подсолена вода заедно с дафиновия лист, нарязаната скилидка чесън и няколко зрънца черен пипер. Извадете месото и го нарежете на малки парченца, а бульона прецедете и запазете за желето.
Сложете желатина в подходящ съд и го залейте със 200 милилитра от бульона. Разбъркайте и оставете за 30 минути, докато набъбне.
След това поставете съда на котлона и загрейте, за да може желатинът да се разтвори напълно, но не трябва да завира. Добавете още 600 милилитра бульон. Разбъркайте и разпределете течността в подходящи формички за лед или в широк съд, като височината на слоя трябва да бъде около сантиметър. Сложете желето да се охлажда в хладилника и пригответе през това време салатата.
Застелете дъното и стените на купа с фолио за свежо съхранение и на дъното сложете от първия слой, който е от сварени, обелени и нарязани на малки кубчета картофи, поръсете със ситно нарязан зелен лук, отгоре покрийте със слой майонеза.
Следва ред от кубчета мариновани краставички.
След това разпределете равномерно късчетата пилешко и отново със слой майонеза.
Последният слой е от сварените, обелени и нарязани на кубчета яйца, завършете с майонеза, покрийте купата с фолио и приберете в хладилника за няколко часа.
Готовото охладено желе извадете от формичките или ако е тавичка - нарежете на квадрати.
Извадете салатата от хладилника и внимателно я обърнете върху плоска чиния, след това отстранете фолиото от страните ѝ.
Намажете с четка цялата повърхност на салатата с майонеза, а върху нея подредете квадратчетата от желе, покривайки цялата повърхност, като започнете отдолу нагоре. Трябва да се получи нещо като кристално иглу.
Украсете по ваш избор и поднесете.
Новогодишната желирана салата е готова.