Начин на приготвяне
Месото се поръсва със сол и черен пипер и се оставя в купа да се овкуси, като през това време се приготвя маринатата. В касерола на умерен огън слагате 1 ч.л. захаросан мед, щипка захар и 3-4 с.л. хладка вода. Оставяте да се разтопят медът и захарта. Добавяте 1 ч.ч. соев сос, 1/2 ч.л. олио и подправката за месо. Оставяте на котлона да се постопли, но НЕ да заври.
Нарязвате на много ситно една скилидка чесън. Заливате месото с маринатата и добавяте чесъна. Разбрърквате и запечатвате с алуминиево фолио. Оставете да се маринова минимум час, най-добре два.
Когато наближи времето да отвиете месото, започнете са приготвяте сместа от горчица и мед. В малка купичка слагате 1.5-2 с.л. дижонска горчица (или каквато имате), 1 с.л. пчелен мед (да НЕ е захаросан) и 1/2 ч.л. лимонов сок. Бъркате, докато се получи хомогенна смес.
Намазнявате тавичка и нареждате овкусеното месо. Заливате с червено вино, колкото да покрие дъното, но не месото да плува. Внимателно изсипвате сместа от мед и горчица върху месото, като се старайте да покрие всяка част от филето.
Добавяте бучка масло върху всяко парче месо. Завивате в алуминиево фолио и печете на 200°С за около час.
След като е минал 1 час, изваждате от фурната и махате фолиото, добавяте пармезана и печете, докато придобие златист цвят.
Подходяща гарнитура за готовото месо е ориз или някакво пюре.
Коментари