Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Лютика с тиквички

Лютика с тиквички

Лютика с тиквички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
"Вкусно, по нашенски - опитайте ароматна лютика със свежи тиквички"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. средни
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 средна глава
  • тиквички - 1 голяма
  • чушки - 5 бр. сладки, зелени и червени
  • люти чушки - 3 бр. сушени, според вкуса ви
  • олио - 40 - 50 мл
  • сол - на вкус
  • магданоз
  • кимион - 1 голяма щипка
  • лютеница - едро смляна 1 с л с връх
  • пресен чесън - 2 бр. само бяла част
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелват се картофи, моркови, лук и тиквичката. Нарязват се на парчета, заливаме с вода, колкото да са покрити, и сваряваме до готовност.

Отцеждат се добре и се намачкват на едро, докато са топли, с преса или с вилица, но да не става на пюре, а да има и парченца.

Червените чушки се почистват от семената и печем на скара или във фурната на печката, обелени се нарязват на ситно.

Сушените люти чушки се заливат с малко вода, поставят се на котлона да заврат, докато омекнат, и после се нарязват на ситно. Отцеждат се и смесваме двата вида чушки с картофената смес.

Добавя се олио, кимион, два стръка пресен чесън /само бялата част/, ситно нарязан, и лютеницата. Разбърква се добре и поръсваме със сол на вкус.

Сипваме в купа и поръсваме с нарязан пресен магданоз.

Хапваме намазана лютиката с тиквички на филия черен хляб и парче сирене.

Може да добавете и червен лют пипер - да е по-пикантно, просто опитайте и овкусете по ваш вкус.

Аз и така си го харесвам :)))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: