Начин на приготвяне
Обелват се картофи, моркови, лук и тиквичката. Нарязват се на парчета, заливаме с вода, колкото да са покрити, и сваряваме до готовност.
Отцеждат се добре и се намачкват на едро, докато са топли, с преса или с вилица, но да не става на пюре, а да има и парченца.
Червените чушки се почистват от семената и печем на скара или във фурната на печката, обелени се нарязват на ситно.
Сушените люти чушки се заливат с малко вода, поставят се на котлона да заврат, докато омекнат, и после се нарязват на ситно. Отцеждат се и смесваме двата вида чушки с картофената смес.
Добавя се олио, кимион, два стръка пресен чесън /само бялата част/, ситно нарязан, и лютеницата. Разбърква се добре и поръсваме със сол на вкус.
Сипваме в купа и поръсваме с нарязан пресен магданоз.
Хапваме намазана лютиката с тиквички на филия черен хляб и парче сирене.
Може да добавете и червен лют пипер - да е по-пикантно, просто опитайте и овкусете по ваш вкус.
Аз и така си го харесвам :)))