Начин на приготвяне
Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав, твърд сняг. Постепенно сипвайте захарта при непрестанно разбиване докато сместа стане още по-твърда.
Разбийте отделно киселото мляко с олиото и прибавете на части към белтъците, разбърквайки внимателно със силиконова или дървена лъжица.
Пресейте брашното с бакпулвера на части към пухкавата смес, стараейки се при разбъркването белтъците да останат максимално въздушни. За тази цел правете кръгови движения само в една посока.
Накрая сложете орехите, скълцани, и дюлите на парченца.
* За дюлите има два варианта- да ползвате парченца от сладко или да ги сварите с малко захар и малко водичка докато почервенеят. Не е хубаво да ги използвате сурови за този кекс. Аз съм сложила сладко от дюли на калъп, нарязано на кубчета.
Сипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете за около 30 минути или до суха клечка в загрята на 175 градуса фурна.
През първите 20 минути никога не отваряйте вратичката на фурната.
Изчакайте кекса да се охлади преди да отделите от формата. По желание поръсете с пудра захар и украсете с още орехи.
Пухкавият кекс с дюли и орехи е готов.