Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с дюли и орехи

Пухкав кекс с дюли и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкав кекс с дюли и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
04/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
7
"Лесно ще приготвите този великолепен кекс с дюли и орехи, но да го изчакате да изстине, за да го извадите от фурната - това вече ще е трудно"

Необходими Продукти

  • брашно - 150 г
  • белтъци - 3 бр. (от големи яйца)
  • захар - 140 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • орехи - 60 г
  • дюли - 80 г (парченца от сладко)
  • кисело мляко - 150 г гъсто
  • олио - 50 - 60 мл
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав, твърд сняг. Постепенно сипвайте захарта при непрестанно разбиване докато сместа стане още по-твърда.

Разбийте отделно киселото мляко с олиото и прибавете на части към белтъците, разбърквайки внимателно със силиконова или дървена лъжица.

Пресейте брашното с бакпулвера на части към пухкавата смес, стараейки се при разбъркването белтъците да останат максимално въздушни. За тази цел правете кръгови движения само в една посока.

Накрая сложете орехите, скълцани, и дюлите на парченца.

* За дюлите има два варианта- да ползвате парченца от сладко или да ги сварите с малко захар и малко водичка докато почервенеят. Не е хубаво да ги използвате сурови за този кекс. Аз съм сложила сладко от дюли на калъп, нарязано на кубчета.

Сипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете за около 30 минути или до суха клечка в загрята на 175 градуса фурна.

През първите 20 минути никога не отваряйте вратичката на фурната.

Изчакайте кекса да се охлади преди да отделите от формата. По желание поръсете с пудра захар и украсете с още орехи.

Пухкавият кекс с дюли и орехи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: