Сладолед по турски

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сладолед по турски
Снимка: Зори
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Как правят сладолед в Турция ли - ами като в приказките - със салеп, мляко и много любов"

Необходими Продукти

  • пълномаслено мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • салеп - 2 с.л. (ориенталска подправка от орхидеи)
  • ванилова захар - 2 пакетчета (по 10 г)
  • пшенично нишесте - 1 ч.л.
  • карамфил - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркват се хубаво сухите подправки, без карамфила. В дълбок съд се слага студеното мляко и се затопля постепенно.

Към него се добавя на части сухата смес, при непрекъснато бъркане, за да не стане салепът на бучки.

След като заври сместа, се добавя вътре и карамфила и се намалява котлона. Оставя се да къкри около 1 час, като се разбърква от време на време.

Дърпа се от котлона и се оставя да изстине. Прехвърля се в съд с капак, подходящ за фризер.

Прибира се във фризера за 30 минути, след което сладоледът се изважда и разбърква в продължение на 2-3 минути.

Процеса с разбъркването на млечния сладолед се повтаря на всеки половин час поне 5 пъти, за да не стане сладоледа на кристалчета.

След това се оставя във фризера за минимум шест часа, за да се стегне и замръзне. Готовия сладолед е нещо средно между сладолед и халва, и се топи по-бавно.

Сладоледът по турски е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: