Начин на приготвяне
Разбъркват се хубаво сухите подправки, без карамфила. В дълбок съд се слага студеното мляко и се затопля постепенно.
Към него се добавя на части сухата смес, при непрекъснато бъркане, за да не стане салепът на бучки.
След като заври сместа, се добавя вътре и карамфила и се намалява котлона. Оставя се да къкри около 1 час, като се разбърква от време на време.
Дърпа се от котлона и се оставя да изстине. Прехвърля се в съд с капак, подходящ за фризер.
Прибира се във фризера за 30 минути, след което сладоледът се изважда и разбърква в продължение на 2-3 минути.
Процеса с разбъркването на млечния сладолед се повтаря на всеки половин час поне 5 пъти, за да не стане сладоледа на кристалчета.
След това се оставя във фризера за минимум шест часа, за да се стегне и замръзне. Готовия сладолед е нещо средно между сладолед и халва, и се топи по-бавно.
Сладоледът по турски е готов.