Начин на приготвяне
Скумриите се почистват и измиват. Поръсват се със сол и черен пипер и се оставят за 30 минути да се овкусят.
Поръсват се обилно отвън и в коремчетата с подправките и зехтина. Правят им се няколко прорези по кожата и във всеки прорез се слага по резен лимон.
Останалите резени лимони се пъхат в коремчетата и в хрилете на рибите.
Скумриите се прехвърлят в тавичка с постлана намаслена хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаването на хубав загар.
Така изпечената риба се предлага като улична храна в Турция, като обезкостените филенца се пъхат в турски хляб (екмек) като сандвич, гарнирани с мариновани кисели моркови, лист маруля и свежа краставица.
Скумрията по турски е много вкусна.
Готовата скумрия на фурна можете да поднесете с домашни картофки соте, гръцка салата или салата Табуле. Да ви е вкусно!