Начин на приготвяне
В касеролка с малко вода сваряваме моркова, граха и праза. След сваряването на зеленчуците на мен ми остана около 50 мл зеленчуков бульон.
В блендер поставяме зеленчуците заедно с бульона и блендираме.
Добавят се магданозът, яйцето, кефирът, сухата мая, солта, киселото мляко, сусамовият тахан, кокосовите стърготини, лененото семе и отново се блендира.
Получава се редичка смес, към която прибавяме овесените трици и фините овесени ядки. Разбъркваме с лъжица. Ако ви се струва прекалено рядка сместта добавете още малко овесени ядки или трици.
Бъркалките на хлебопекарната се намазват с мазнина (зехтин) и сместа се изсипва в тавичката на машината.
Изберете програма Пълнозърнест хляб, препечен цвят (тъмна кора).
След изпичане се получава вкусно хлебче с леко влажна текстура. Опаковайте в стреч фолио или съхранявайте в кутия с капак (нарежете на филийки за ваше удобство) в хладилник!
Рецептата е подходяща за НВ/ВМХ (нисковъглехидратно/високомазнинно хранене).