Начин на приготвяне
Арабските питки се купуват от арабски магазин за дюнери, там са най-крехки и най-тънки. Преди да се ползват, се нагряват в сух тиган на силен котлон, колкото да се обжарят.
В зехтин се задушава наситнен лук, докато омекне. Прибавя се каймата и при непрекъснато разбъркване се довежда до трохи.
Прибавят се доматите, ако са на кубчета, се пасират, оставя се да къкри за 2-3 мин и се добавят всички подправки без индийското орехче, виното, захарта и се оставя на умерен котлон, докато изври водата и остане на мазнина.
Преди да се свали от котлона, се добавя пресован чесън, наситнен магданоз и наситнен пресен босилек. Изважда се дафиновият лист и карамфилът. Оставя се настрана.
Бешамел:
В тенджера се разтопява маслото на умерен котлон, прибавя се брашното наведнъж, разбърква се енергично за около 1-2 мин да стане златисто и се прибавя студеното прясно мляко. Разбърква се с телена бъркалка. Готви се, докато сосът леко се сгъсти, но да остане течен. Посолява се със сол и черен пипер, добавя се индийското орехче. Разбърква се.
Голяма правоъгълна тава се намаслява с малко зехтин. Сипват се около 2- 3 малки черпака от Бешамела.
Арабските питки се срязват през половината, ако са големи за тавата, и се полагат върху Бешамела. Там, където остават празни места, се допълва с още малко арабски хляб. Обилно се залива с Бешамел, следва доматеният сос с каймата и се поръсва настърган пармезан.
Отново арабски хляб, отново се запълват пролуките с араб. хляб и следва доматен сос с кайма, настърган пармезан, Бешамел и така до изчерпване на продуктите. Трябва да се получат около 4 до 5 реда, като завършва обилно с доматен сос с каймата и се поръсва обилно с пармезан.
Лазанята се пече на 180 градуса + вентилатор за около 45-50 мин или до хубаво зачервяване.
При сервиране се поръсва с наситнен пресен босилек.
Лазанята с Арабски Хляб е много вкусна.
Коментари