Начин на приготвяне
Разтваряме маята и захарта в леко затоплената вода. Слагаме малко брашно, за да се получи рядка кашичка и оставяме на топло за 8-10 минути.
Дирекно в същата купа с втасалата вече мая пресяваме брашното, като заделяме малко от него. Започваме замесване на тесто, което трябва да е доста меко, но все пак ако ви се стори прекалено си добавете и останалото брашно, ако не - ползвайте го за поръсване.
Прехвърляме на набрашнена повърхност и слагаме солта и олиото. Месим поне 10-15 минути. Тестото е лепкаво и меко, но не добавяйте повече брашно. За да не ви лепне прекалено намазнявайте леко ръцете си. Връщаме в купата, покриваме я и оставяме за час и половина в топло помещение.
Втасалото тесто разрязваме на 3-4 части, в зависимост от това каква големина желаем за нашите хлебчета. Оформяме топки и всяка от тях разтегляме с пръсти от центъра към краищата до постигане на дебелина малко повече от един сантиметър. Не ползвайте точилка, а направете това само и единствено с ръце!
Оформените питки набрашняваме леко и поставяме върху хартия за печене. Оставяме да починат още 15-20 минути.
През това време загряваме фурната до 200 градуса и мушкаме вътре тавичката, в която имаме намерение да печем. Това е важна стъпка, затова препоръчвам да не я пропускате!
Изваждаме нагорещената тава и внимателно плъзгаме хартията с питките върху нея (за тази цел е добре да сме избрали по-плоска тава). Веднага слагаме във фурната и печем около 10 минути. Щом видим, че тръгват да се зачервяват изваждаме. Трябва да си останат по-скоро белички, отколкото златисти.
Преди поднасяне изчакваме да изстинат леко и консумираме под формата на сандвич, разполовявайки надлъжно хлебчето и пълнейки го с различни плънки по избор. Това е само едно предложение, а начини може да приложите и други.
Добър апетит!