Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват под течаща студена вода, дръжките им се отстраняват и без да се белят, се нарязват по дължина на ленти. Ако патладжаните са по-едри ги обелете.
Лентите патладжан се посоляват и се оставят в гевгир за 20 - 30 минути, да се отцеди горчивият им сок.
След това се вземат няколко ленти патладжан, слагат се една върху друга и се навиват на руло, като внимателно се изстискват с ръце от горчивият сок.
Лентите патладжан се изпичат на грил-тиган, като предварително се намазват с четка с олио.
Изпечените патладжани се прехвърлят в подходяща чиния, поръсват се с нарязания на ситно магданоз и пресованите скилидки чесън.
Заливат се с няколко супени лъжици оцет на вкус.
Ястието може да се сервира както веднага, така и охладено.
Печеният патладжан на грил тиган е много вкусен.
Ако имате патладжани под ръка, препоръчваме да опитате и тези рецепти за мусака с патладжани и запечени патладжани на фурна.