Начин на приготвяне
Накълцайте шалота на ситни кубчета и го задушете в маслото и малко сол на умерен огън. Когато започне да добива леко карамелен цвят, сипете ориза и запържете за 2 минути, разбърквайки.
Налейте около 600 мл вода или толкова, колкото изисква пропорцията за ориза, който използвате. Сложете шафрана, стривайки го леко с пръсти. По желание може да си добавите и малко куркума за още по-хубав цвят и вкус.
Ръснете си още сол на вкус и сушения магданоз и варете около 20 минути на умерен огън (от 9 степени на 5-та) или до цялостно абсорбиране на течността.
Покрийте с алуминиево фолио или капак, след като отстраните от огъня. Нека престои така 5-10 минути, преди да сервирате.
Този ориз е чудесен както за основно ястие, така и за гарнитура към различни ястия.
Добър апетит!