Начин на приготвяне
Гъбите се почистват с влажна хартия, обелват се, не се мият под студена вода. Малките гъби /това е печурката/ се оставят цели, а Кралската печурка, тъй като е по-голяма гъба, се нарязва на филийки.
Шафранът се накисва в 3 с.л. топъл бульон. Оставя се настрана до ползване.
В дълбок тиган/тенджера се изсипва 2 с.л. зехтин и маслото. Поставят се на умерен котлон и след като се разтопи маслото, се прибавя пресован чесън, разбърква се и се добавят всичките гъби. Посоляват се със сол и се оставят да се задушат за около 10 -12 мин до приятно златисто, като периодично се разбъркват. След като са готови, се изваждат от тигана, похлупват се и се оставят настрана.
В същия тиган се прибавя още малко зехтин, около - 2 с.л., прибавя се наситнен шалот, посолява се и се оставя да омекне. Добавя се оризът, той не трябва да се измива под вода, да не се отстрани нишестето, разбърква се за около 2 мин или докато стане стъклен.
От зеленчуковия бульон започва да се прибавя по 1 черпак при постоянно разбъркване на слаб котлон /от възможни 9 степени на 4- та степен/. Трябва бавно да къкри. Не се добавя повече от 100 мл бульон.
След като са прибавени около 2 чаши от бульона и е напълно абсорбирана течността, се прибавя виното, накиснатият шафран с цялата течност, разбърква се, оставя се да се изпари и се добавя нова порция бульон.
След като се абсорбира напълно течността, се добавя нов черпак при непрекъснато разбъркване и отново, докато се поеме цялата течност. Това приготвяне на ориза е за около 20-25 мин. Трябва да е кремообразен на консистенция.
Когато се добавят последните 100 мл бульон, се връщат гъбите, подправят се с прясно смлян черен пипер и малко преди да се абсорбира течността, се отстранява тенджерата/тигана от котлона.
Оризът на тиган се сервира веднага, по избор може да се добавят люспи от пармезан.
Оризът с шафран и гъби е много вкусен!
Коментари