Начин на приготвяне
Подготовка на лука: Отрежете капачетата на лука и го обелете. Потопете в тенджера с вряща подсолена вода за около 5-6 минути, докато слоевете омекнат и се отделят лесно. Оставете обелените глави да изстинат, за да можете да отделите люспите и да ги използвате като листенца за сармите.
Приготвяне на плънката:
Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете моркова и настъргания домат.
Добавете измития ориз и бъркайте, докато стане прозрачен.
Сложете доматеното пюре, червения пипер и шафрана (можете да го разтворите предварително в малко топла вода). Подправете със сол, черен пипер и кимион на вкус.
Добавете 1 ч.ч. вода и оставете ориза да набъбне малко, докато течността се абсорбира. Накрая добавете нарязаните пресни подправки (магданоз и копър).
Завиване на сармите:
Сложете по 1-2 ч.л. от плънката върху всяко „листенце“ лук и завийте на сарма.
Подредете сармите плътно в тенджера.
Задушаване:
Налейте вода (около 1 и 1/2 ч.ч.) върху сармите и поставете тежка чиния отгоре, за да ги притисне.
Гответе на слаб огън около 30-40 минути, докато оризът е напълно готов.
Сервиране:
Поднесете лучените сарми топли или студени със свежи подправки отгоре или в комбинация с пълнени зелени чушки.
Приятен апетит!
Ако обичате сармички, опитайте непременно и класическите зелеви сарми или нашите вкусни лозови сармички.