Начин на приготвяне
Измиваме добре агнешкото рагу от дребни костици. В голяма тенджера разтапяме маслото. Подреждаме кокалите с костния мозък в тях, прибавяме лука и моркова, разрязани на две части, и ги заливаме със студена вода. Оставяме да къкрят на слаб огън до пълно сваряване - костният мозък трябва да се изважда. Прецеждаме бульона и го оставяме на страна.
Накисваме ориза в купа с гореща вода за 1 час.
Заливаме пестила от сливи с малко топла вода и разбъркваме, докато се разтвори.
Измиваме внимателно листата от лапада. Сгъваме ги на две и прекарваме острието на ножа точно покрай жилата, за да я отстраним. Кипваме вода със сол в тенджера и бланшираме за минутка-две листата. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърляме в съд с ледена вода. Тъй като са много фини, ги отцеждаме внимателно. Аз предварително си ги разгъвам и ги подреждам в чиния, за да не губя време при завиването им с плънката.
Бульонът е готов, листата са подредени, остава да приготвим и плънката за сармите.
За целта в подходяща касерола сотираме в зехтина нарязания на ситно зелен лук. Овкусяваме със сол и черен и малко лют пипер и добавяме размитото с малко вода доматено пюре, червения лук и отцедения ориз. Щом зърната станат стъклени, отстраняваме от огъня и оставяме на страна плънката да се охлади. Отцедения нахут блендираме, но не на ситно.
Смесваме го с каймата, пестила, джоджана и ги прибавяме към задушения ориз. Омесваме съставките много добре. Завиваме сармичките и ги подреждаме на няколко реда в тенджера.
Заливаме ги с агнешкия бульон, докато ги покрие. Захлупваме с чиния и варим на слаб огън за 35 минути.
За млечния сос смесваме млякото със сусамовия тахан, предварително смесен със зехтина. Добавяме ситно нарязания чесън /може и скилидки/. Овкусяваме с кимион и сол на вкус. По желание можете да добавите и малко лимонов сок.
Поднасяме сармите топли, поливаме с млечно-чесновия сос и поръсваме с червен пипер.
Гарнирайте със зелена салата с мента и пресен чесън и зърна от нахут.
Съвет: Останалият агнешки бульон замразете в бутилка или на кубчета, които лесно ще прибавяте към пролетни ястия със спанак, лапад с ориз, супи и други.