Начин на приготвяне
Обелете патладжаните и ги срежете наполовина по дължина. Посолете ги и оставете за няколко часа, да се отцеди горчивия сок.
Почистете лука, моркова и чесъна. Нарежете ги на дребно.
При готовност на патладжаните ги измийте, подсушете и издълбайте вътрешността и оформете като лодки. Нарежете вътрешността на дребно.
Загрейте половината зехтин в дълбок тиган на умерен огън на котлона. Запържете нарязаните зеленчуци за около 5 мин. Добавете каймата и я надробете на дребни парченца, докато се пържи за около още 5 мин.
Овкусете със сол, черен пипер и къри и отстранете от огъня.
Подредете патладжаните в подходяща тава, намазана с останалия зехтин. Напълнете лодките с плънката.
Нарежете доматите на кръгчета и подредете върху плънката. Запечете в предварително загрята фурна за 20 мин на 220°C, след това намалете и печете още 20 мин на 180°C.
Настържете кашкавала и нарежете магданоза. Последните 5 мин от печенето поръсете патладжаните с кашкавала и магданоза. Сервирайте пълнените патладжани с кисело мляко.
Пълнените патладжани с кайма по гръцки Папуцаки са готови.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за пълнени патладжани, мусака от патладжан или тези вкусни патладжани с доматен сос.