Шахматни бисквитки

Шахматни бисквитки
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Шах с пешката и мат с коня или как да приготвим най-вкусните шахматни бисквитки"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • краве масло - 350 г
  • захар - 150 г
  • ванилова захар - 10 г
  • яйца - 1 бр.
  • какао - 60 г на прах
  • черен шоколад - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете маслото на стайна температура за няколко часа, за да се отпусне. В купа замесете тесто от изброените продукти.

Готовото тесто разделете на три равни части. В едната част сложете какаото на прах и черния шоколад, който предварително сте настъргали финно. Ако ви се стори, че тестото започва да става твърдо (кафявото), може да добавите малко прясно мляко (при мен това не беше нужно).

Всяка топка обвийте в стреч фолио и оставете в хладилника за кратко да се охлади.

Извадете двете топки - една бяла и една кафява. Другата я оставете в хладилника, тя ще ни трябва накрая. Всяка топка разрежете на три равни части. Общо имаме шест - три бели и три кафяви. Всяка топка разточете на правоъгълник с по 1 см дебелина. Сложете ги един върху друг, като редувате бяло, кафяво.

Имате един голям правоъгълник от шест листа тесто. По дължината разрежете на три ленти. Внимателно извадете средната лента и я обърнете (горната кафява част ще остане отдолу, а бялата ще дойде отгоре).

Сплескайте правоъгълника добре, за да може да се слепят разрязаните части. Обвийте в стреч фолио и оставете в хладилника.

Извадете третата топка, която оставихме. Разточете я също на правоъгълник, но голям. С него ще трябва да завием тестото, което оставихме в хладилника.

В средата на големия правоъгълник поставете тестото от хладилника.

Вдигнете и завийте с едната половина тесто, а след това направете същото и с другата страна.

Обвийте в стреч и върнете в хладилника. Когато стегне, извадете и нарежете вашите бисквити.

Печете в тава застлана с хартия за печене на 180°C за 10 минути.

Шахматните бисквитки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: