Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник за Бъдни вечер

Тиквеник за Бъдни вечер

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Тиквеник за Бъдни вечер
Снимка: Evgenia
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Отказваме да посрещнем Бъдни вечер, ако някой не донесе сочен тиквеник за празника"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 щипка
  • олио - 180 мл
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • захар - 200 г
  • орехи - 150 г
  • канела - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл
  • пудра захар - 50 г
  • тиква - 1.5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпечете почистената тиква в умерена фурна. Претрийте я на пюре и я изпъжете в 30 мл олио и малко вода, след което я объркайте със 100 мл вода и захарта. Бъркайте сместа, докато се сгъсти. След като се охлади, добавете натрошените орехи.

От двойно пресятото брашно, солта, 150 мл олио, водата и бакпулвера омесете тесто, което се разделя на 2 части и от всяка се разточва дебела кора с големина колкото дъното на тавата.

Едната кора сложете в подмазнената тава, отгоре разпределете плънката и отгоре покрийте с втората кора. Притиснете краищата на двете кори. Изпечете тиквеника за Бъдни вечер в умерена фурна. След като се охлади, го нарежете на парчета и го поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Бъдни вечер не може да мине без тиквеник..
22.12.2018 17:59
1