Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Две плоски тави, покрити с хартия за печене.
Яйцата се сваряват за 10-12 мин. Обелват се и се охлаждат до стайна температура.
В дълбок тиган се загрява зехтинът, добавя се наситнен лук, задушава се за 1 - 2 мин да омекне и се добавя зелената чушка, нарязана на ситно, добавя се и каймата, разбърква се, докато стане на трохи. След това се добавят и всички подправки и се готви за още 1-2 мин.
Залива се с бульон /около 200 мл/ и се оставя на умерен котлон към слаб, докато напълно се абсорбира течността. Сваля се от котлона и се добавят стафидите, маслините и нарязаните на малки кубчета яйца. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Охлажда се напълно.
Бутертестото се отваря, леко се разточва с точилка и с голяма форма около 12 см се изрязват кръгове, общо 16-18 бр. Във всеки кръг се поставя по 1 с.л. от напълно охладената плънка, крайчето на тестото се намазва леко с вода, прехвърля се тестото и се запечатва с пръсти или се ползва вилица.
Емпанадите се намазват с разтопено масло, оставят се на студено, докато загрее фурната.
Пече се на 180 градуса за около 20-25 мин.
Емпанадите с Бутер Тесто са много вкусни!
Източник: LoveFood
Забележка: Количеството в рецептата е много - за около 18 бр. емпанади. Може да се раздели наполовина.
Въпреки правилата за ползване на бутертесто, отново събрах изрезките, охладих и разточих, за да използвам плънката докрай. Не бухва така хубаво, но са с приличен външен вид.