Начин на приготвяне
Макът се слага в подсолената вода да ври 10 минути, след което се прибавя почистеният и измит ориз.
Вари се до пълното му сваряване и даже е по-вкусен, ако и е малко разварен оризът.
Аз лично захарта я слагам някъде около 5 минути преди махането му от огъня. Накрая се слага и ванилията.
Готовият сутляш се разсипва в купички и се оставя да изстине.
Да ви е сладко!
Сладкият ориз с маково семе е готов.
Хубаво е макът да мине предварителна обработка, както съветва авторката на рецептата. А именно - да се запече леко на сух тиган и след това да се счука в хаванче.
Тогава той си пуска маслото и е по-сладък. Или в краен случай поне да се смели и тогава да се вари.
*Благодаря за рецептата на Лиляна Давкова - кулинарен блогър от Македония.