Начин на приготвяне
Измиваме добре всички съставки. Подсушаваме листата от салатата. Накъсваме ги и ги поставяме на дъното в салатиера.
Нарязваме чери доматите на половинки или на четвъртинки, ако са по-едри.
Краставицата режем на тънки ивици, а репичките - на шайби. Добавяме зеленчуците при салатата.
Накъсваме листата на магданоза, ментата и естрагона и ги слагаме цели в купата.
Нара срязваме на две през средата. С дръжката на ножа потупваме по кората, за да отстраним зърната. Прибавяме ги в салатата.
За дресинга счукваме в хаванче обеления чесъна с малко сол. Добавяме меласата от нар*, сумака и зехтина, като количеството на всеки продукт е според вашия вкус. Разбъркваме добре.
Слагаме питките в загрята фурна на 170 градуса, за да се запекат за няколко минути.
Докато са още топли, ги поръсваме с малко сумак и сол.
Заливаме салатата с дресинга и внимателно разбъркваме с ръце. Начупваме запечения хляб отгоре.
Поръсваме с няколко капки меласа.
Съвет: Тя е позната още като оцет от нар и сироп от нар. Меласата е гъста, кисела и ароматна.