Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)

Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Вкусните сладкиши са нещо като пратеници на добрината - навсякъде се посрещат радушно."

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г (малко над 1 ч.ч.)
  • захар - 150 г (около 2/3 чаша)
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 30 г + още за намазване на формата
  • гранд марниър - 4 с.л.
  • ванилия - 1 шушулка
  • сушени сини сливи - 250 г (малко над 1 ч.ч.)
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Богатата култура на Бретон и колекцията от ястия ни предлага един чудесен лек и деликатен десерт, който се приготвя бързо, с достъпни продукти и с невероятно вкусна и наситена с аромати текстура.

В подходяща купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, захарта и солта. В друга купа разбъркваме енергично яйцата.

Семенната част от ванилията слагаме в прясното мляко и го подгряваме леко. Разтопеното масло смесваме с 2 с.л. от ароматния ликьор.

Сушените сини сливи накисваме в останалия Grand Marnier.

Смесваме сухите с течните съставки, докато се получи хомогенна гладка смес без никакви бучки.

Намазваме дъното и стените на формата с масло и я посипваме с брашно, като отстраняваме излишното.

На дъното подреждаме напоените с алкохол сини сливи. Върху тях внимателно изсипваме сместа.

Поставяме формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 55 минути (зависи от вида на фурната).

Десертът разрязваме, след като се е охладил. Можете да го облеете с тънка струя карамел, ей тъй - за разкош.

Съвети:

1. Grand Marnier е ликьор със смесен аромат на портокалови цветя в комбинация с благоухания на захаросани кори от портокал и карамел. Вкусът му е на горчив портокал, съчетан с нюанси на портокалов мармалад и лешници. Ако не разполагате с такъв, можете да го замените с друг по ваше желание.

2. Този сладкиш със сини сливи може да бъде приготвен и с други сушени плодове. Пробвайте да натрошите бадемовите 1/2 ч.ч. бисквити Амарети, напоени с ликьор Амарето. Смесете ги със сини сливи, червени боровинки и малко смлени осолени запечени бадемови ядки. С тази смес поръсете дъното на тавата и отгоре излейте сместа. Доста сполучлив вариант, който ще ви очарова с крайния резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: