Пиле, печено върху сол

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Пиле, печено върху сол
Снимка: Сия Рибагина
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Класическа рецепта за пиле върху сол, но с неустоима комбинация от аромати"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1500г
  • зехтин - 20 мл
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • черен пипер
  • чесън - 2 скилидки
  • лимони - 1 бр.
  • масло - 1 с.л.
  • розмарин - 1 стрък
  • сол - 1 кг морска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Солта за тази рецепта е добре да е морска, може да е едра, може и фина. Няма да ви трябва целия пакет, вземете дълбока тава, в която ще печете пилето, и на дъното и сложете от солта, толкова, колкото да покрие дъното изцяло.

Разтворете червения и черния пипер в зехтина. Разбъркайте и намажете хубаво пилето на всякъде със сместа.

Измийте много добре лимона, разрежете го на половинки, едната половина пъхнете в отвора на пилето, другата половина изстискайте върху пилето. Скилидките чесън не ги белете, просто пъхнете и тях заедно със стрък розмарин и малко масло в отвора на пилето при лимончето.

Продуктите в отвора ще дадат вкус и аромат на пилето и ще го направят сочно. Сложете пилето в тавата върху солта, включете фурната на 170 градуса и печете за около час.

Извадете тавата, сложете пилето в чиния и поднесете.

Препоръчвам ви веднага да махнете солта от тавата след изпичане, защото после изсъхва и става на камък, и миенето на тавата е истинско приключение. Също може да ползвате фолио, алуминиево, което да сложите в тавата, след което да посипете дъното със сол, така лесно ще почистите после.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Класика. Майка ми го прави така от години. Тук разликата е лимоньт .
И стана супер
01.09.2024 17:49
Анонимен
Анонимен
При мен полепна сол по кожичката и я поостъргвах...
10.01.2024 00:40
Анонимен
Анонимен
А солта не полепва ли по пилето?
10.01.2024 00:39
Анонимен
Анонимен
От години ползвам тази рецепта!Става бързо и вкусно!
14.10.2021 07:33
Елена Ч.
Елена Ч.
Благодаря за рецептата! Стана супер, а аромата хммммм....?????‍?
16.02.2021 18:28
3