Начин на приготвяне
Богатата култура на Бретон и колекцията от ястия ни предлага един чудесен лек и деликатен десерт, който се приготвя бързо, с достъпни продукти и с невероятно вкусна и наситена с аромати текстура.
В подходяща купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, захарта и солта. В друга купа разбъркваме енергично яйцата.
Семенната част от ванилията слагаме в прясното мляко и го подгряваме леко. Разтопеното масло смесваме с 2 с.л. от ароматния ликьор.
Сушените сини сливи накисваме в останалия Grand Marnier.
Смесваме сухите с течните съставки, докато се получи хомогенна гладка смес без никакви бучки.
Намазваме дъното и стените на формата с масло и я посипваме с брашно, като отстраняваме излишното.
На дъното подреждаме напоените с алкохол сини сливи. Върху тях внимателно изсипваме сместа.
Поставяме формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 55 минути (зависи от вида на фурната).
Десертът разрязваме, след като се е охладил. Можете да го облеете с тънка струя карамел, ей тъй - за разкош.
Съвети:
1. Grand Marnier е ликьор със смесен аромат на портокалови цветя в комбинация с благоухания на захаросани кори от портокал и карамел. Вкусът му е на горчив портокал, съчетан с нюанси на портокалов мармалад и лешници. Ако не разполагате с такъв, можете да го замените с друг по ваше желание.
2. Този сладкиш със сини сливи може да бъде приготвен и с други сушени плодове. Пробвайте да натрошите бадемовите 1/2 ч.ч. бисквити Амарети, напоени с ликьор Амарето. Смесете ги със сини сливи, червени боровинки и малко смлени осолени запечени бадемови ядки. С тази смес поръсете дъното на тавата и отгоре излейте сместа. Доста сполучлив вариант, който ще ви очарова с крайния резултат.