Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)

Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Бретонски сладкиш със сушени сини сливи (Far Breton aux pruneaux)5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Вкусните сладкиши са нещо като пратеници на добрината - навсякъде се посрещат радушно"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г (малко над 1 ч.ч.)
  • захар - 150 г (около 2/3 чаша)
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 30 г + още за намазване на формата
  • гранд марниър - 4 с.л.
  • ванилия - 1 шушулка
  • сушени сини сливи - 250 г (малко над 1 ч.ч.)
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Богатата култура на Бретон и колекцията от ястия ни предлага един чудесен лек и деликатен десерт, който се приготвя бързо, с достъпни продукти и с невероятно вкусна и наситена с аромати текстура.

В подходяща купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, захарта и солта. В друга купа разбъркваме енергично яйцата.

Семенната част от ванилията слагаме в прясното мляко и го подгряваме леко. Разтопеното масло смесваме с 2 с.л. от ароматния ликьор.

Сушените сини сливи накисваме в останалия Grand Marnier.

Смесваме сухите с течните съставки, докато се получи хомогенна гладка смес без никакви бучки.

Намазваме дъното и стените на формата с масло и я посипваме с брашно, като отстраняваме излишното.

На дъното подреждаме напоените с алкохол сини сливи. Върху тях внимателно изсипваме сместа.

Поставяме формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 55 минути (зависи от вида на фурната).

Десертът разрязваме, след като се е охладил. Можете да го облеете с тънка струя карамел, ей тъй - за разкош.

Съвети:

1. Grand Marnier е ликьор със смесен аромат на портокалови цветя в комбинация с благоухания на захаросани кори от портокал и карамел. Вкусът му е на горчив портокал, съчетан с нюанси на портокалов мармалад и лешници. Ако не разполагате с такъв, можете да го замените с друг по ваше желание.

2. Този сладкиш със сини сливи може да бъде приготвен и с други сушени плодове. Пробвайте да натрошите бадемовите 1/2 ч.ч. бисквити Амарети, напоени с ликьор Амарето. Смесете ги със сини сливи, червени боровинки и малко смлени осолени запечени бадемови ядки. С тази смес поръсете дъното на тавата и отгоре излейте сместа. Доста сполучлив вариант, който ще ви очарова с крайния резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: