Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Оризова Салата»Средиземноморска салата с ориз

Средиземноморска салата с ориз

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432401401684
Средиземноморска салата с ориз1 / 2
10/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • кафяв ориз - 200 г
  • тиквички - 3 бр
  • босилек - 2 - 3 щипки
  • риган - 2 - 3 щипки
  • зехтин - 4 с.л.
  • спанак - 300 г
  • маслини с чушка - 100 г
  • пресен лук - 1 стрък
  • Дресинг
  • естрагон - 2 щипки
  • оцет - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 6 - 8 с.л.
  • лук - бялата част на стрък
  • мед - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • маруля
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се вари в един литър кипнала подсолена вода за около 30 минути. Охлажда се и се прецежда.

Тиквичките се режат на ситни кубчета. В дълбок тиган в 1-2 с.л. зехтин силно сгорещен се пържат за 1-2 минути. Посоляват се с сол и се подправят с риган и босилек.

Прехвърлят се в купа.

В същата мазнина, а ако е необходимо се долива още 1-2 с.л., се пържи за около 1 минута спанакът, измит, отцеден и нарязан на едро.

Прехвърля се при тиквичките и се охлаждат.

Дресинг: Естрагонът се кисне предварително в оцета за около 10 минути. След това се поставя в съд за пасиране с всички останали продукти и се пасира.

В купа се размесват тиквичките, спанакът и оризът и се овкусяват с дресинга.

Сервира се върху канапе от измита, подсушена и едно накъсана маруля.

Украсява се със зелени маслини с пиперки и пера лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: