Тонизиращ чай от глухарче

Тонизиращ чай от глухарче

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
881
7k
3k
2k
1
Тонизиращ чай от глухарче
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
11/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне5 мин.
Сготви5 мин.
Общо10 мин.
Порции4
"За цялостно тонизиране и подобряване на работата на целия организъм заложете на чая от глухарче"

Необходими Продукти

  • глухарче - 2 с.л. (цветовете)
  • вода - 500 мл
  • мед от глухарче - по рецепта
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Глухарчето (радика, глушка, жълта мечка, капикос, маслениче, жълтиче) е многогодишно растение. Среща се по песъчливи и тревисти места, край потоци, паркове и полянки.

В случая използваме надземната му част, т.е. цветовете на растението.

Берат се по време на цъфтежа, задължително от чисти места.

Цветовете не се мият. Изсушават се на сянка, подредени върху чиста памучна покривка, при допустима влажност на въздуха 13 %.

По-бързо се сушат цветовете, ако ги накъсате.

2 с.л. от цветовете се слагат в 500 мл. гореща вода. Отварата ври 5 минути.

Прецеденият чай се пие по 100 мл преди ядене 3 или 4 пъти дневно. Подсладете при необходимост.

Желателно е курсът на прием на чая от глухарче да продължи 30 - 40 дни.

Надземната част на растението подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчегонно, укрепва и тонизира организма.

Глухарчето усилва действието на подстомашната жлеза, т.е. повишава отделянето на инсулин, затова е подходяща при леки форми на диабет. Намалява количеството на холестерол в кръвта.

Билката се прилага и при стомашно-чревни смущения, анемия, регулира кръвното налягане.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: