Начин на приготвяне
Обелете скаридите и всичко, което свалите от тях, пуснете в половината зехтин, сгорещен на умерен до силен огън, заедно с главата от рибата.
Почистете зеленчуците и към обелките и главите сложете морковите, единия стрък целина и половината глава лук, нарязани на много едро.
Щом всичко се запържи (за кратко), налейте брендито и фламбирайте по желание. Ако не, то оставете алкохола да се изпари и налейте вода - толкова, колкото да покрива 3 пръста поне продуктите. Посолете, пуснете 3 от стръковете магданоз и оставете да ври на тих до умерен огън 20 -25 минути.
В тиган отделно пригответе софрито, което ще добавим към супата. За целта настържете лука, чесъна и домата, а стръка целина и останалия магданоз накълцайте на много ситно. Друг вариант е да смелите заедно целината, лука, магданоза и чесъна, а домата да си настържете или отново смелите обелвайки го отделно, тъй като той се слага на по-късен етап.
Загрейте останалия зехтин на умерен огън и в него запържете за 3-4 минутки лук, чесън и целина, сложете доматите и магданоза (ако е накълцан отделно) и продължете още 3-4 минутки, след което добавете и скаридите за кратко, докато променят цвета си. Сипете и червения пипер, разбъркайте и веднага отстранете от огъня.
Готовия бульон прецедете два пъти и върнете на огъня, изсипвайки в него приготвеното софрито със скаридите. Долейте водичка, колкото прецените.
Запечатайте на леко намазнен тиган с незалепващо покритие калкана за минутка от всяка страна и го натрошете или нарежете на ситно в супата. По - добре е да го накъсате с пръсти, за да усетите, ако има някоя костица случайно останала.
Сложете шафрана, още сол, ако е необходимо и варете всичко заедно 3-4 минутки, не повече - само трябва да се смесят добре всички вкусове и супата е готова.
Ако искате, може да си добавите и фино фиде през тези 3-4 минутки, които ще са достатъчни то да се свари.
Поднесете супата гореща, поръсена със ситно накълцан магданоз и по желание парченца лимон.
Изключително подходяща за предястие на изискан или празничен обяд като в такива случаи препоръчвам да бъде съчетана със хубаво бяло вино - шардоне, или пенливо - просеко, кава или шампанско.
Добър апетит!