Рибена Супа с Калкан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Рибена Супа с Калкан7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Не просто супа с калкан, а морско обяснение в любов с неустоим вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • калкан - 400 г чисти от кожа и кости филета
  • скариди - 10 - 12 бр. небелени, пресни или замразени
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 2 скилидки
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 1 бр.
  • магданоз - 6 стръка свеж + за поръсване
  • шафран - 1 щипка власинки
  • сол - на вкус
  • бренди - 40 мл
  • калкан - 1 бр. глава (за бульона)
  • зехтин - около 90 мл
  • червен пипер - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите и всичко, което свалите от тях, пуснете в половината зехтин, сгорещен на умерен до силен огън, заедно с главата от рибата.

Почистете зеленчуците и към обелките и главите сложете морковите, единия стрък целина и половината глава лук, нарязани на много едро.

Щом всичко се запържи (за кратко), налейте брендито и фламбирайте по желание. Ако не, то оставете алкохола да се изпари и налейте вода - толкова, колкото да покрива 3 пръста поне продуктите. Посолете, пуснете 3 от стръковете магданоз и оставете да ври на тих до умерен огън 20 -25 минути.

В тиган отделно пригответе софрито, което ще добавим към супата. За целта настържете лука, чесъна и домата, а стръка целина и останалия магданоз накълцайте на много ситно. Друг вариант е да смелите заедно целината, лука, магданоза и чесъна, а домата да си настържете или отново смелите обелвайки го отделно, тъй като той се слага на по-късен етап.

Загрейте останалия зехтин на умерен огън и в него запържете за 3-4 минутки лук, чесън и целина, сложете доматите и магданоза (ако е накълцан отделно) и продължете още 3-4 минутки, след което добавете и скаридите за кратко, докато променят цвета си. Сипете и червения пипер, разбъркайте и веднага отстранете от огъня.

Готовия бульон прецедете два пъти и върнете на огъня, изсипвайки в него приготвеното софрито със скаридите. Долейте водичка, колкото прецените.

Запечатайте на леко намазнен тиган с незалепващо покритие калкана за минутка от всяка страна и го натрошете или нарежете на ситно в супата. По - добре е да го накъсате с пръсти, за да усетите, ако има някоя костица случайно останала.

Сложете шафрана, още сол, ако е необходимо и варете всичко заедно 3-4 минутки, не повече - само трябва да се смесят добре всички вкусове и супата е готова.

Ако искате, може да си добавите и фино фиде през тези 3-4 минутки, които ще са достатъчни то да се свари.

Поднесете супата гореща, поръсена със ситно накълцан магданоз и по желание парченца лимон.

Изключително подходяща за предястие на изискан или празничен обяд като в такива случаи препоръчвам да бъде съчетана със хубаво бяло вино - шардоне, или пенливо - просеко, кава или шампанско.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: