Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 200 мл
Започнете с приготвянето на ореховия крокан. В сух тефлонов тиган сложете нарязаните на едро орехи и захарта. Бъркайте непрекъснато около 5-6 минути. Когато орехите се запекат и захарта се карамелизира ги изсипете върху хартия за печене и ги разстелете. Оставете да се охладят напълно.
Настържете морковите на едро ренде. В купа смесете олиото и захарта и бъркайте с миксер, докато захарта се разтопи.
В друга купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода, канела). Започнете да прибявате към сместа от олио и захар яйцата едно по едно, като бъркате след всяко. След това на части прибавете сухите съставки. Ще се получи доста гъста кексова смес.
Смелете в блендер охладения орехов крокан. Заделете 1/3 от него за украса на тортата.
Прибавете към кексовата смес настърганите моркови, стафидите и останалия крокан. Рабъркайте с шпатула.
Разделете сместа на две части и изпечете всяка в тава (26 см), застлана с хартия за печене в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути или до суха клечка. Готовите блатове оставете да се охладят напълно върху решетка.
През това време си пригответе крема. Смесете течната сметана с пудрата захар и разбийте с миксер.
В друг съд смесете маскарпонето и крема сиренето. Разбъркайте добре. Може и с миксер на ниски обороти.
Започнете да прибавяте по малко от разбитата сметана към сместа със сирената. Получава се много пухкав крем.
Поставете единия блат в тортена чиния и върху него намажете 1/2 от крема. Сложете втория и останалия крем.
Намажете морковената торта и наръсете по края със заделения крокан. Поставете тортата в хладилник поне за една нощ.
Да Ви е сладко!
Рецептата, която ползвах, е на Люси Евтимова с леки мои корекции.
Чудната морковена торта с орехов крокан е готова.