Бабиното сладко от зелени смокини

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор307901824
21/05/2018
"Разкрита е най-добре пазената тайна на бабите-кулинарки - вижте рецептата за приготвяне на сладко от зелени смокини "
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции5 бр.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 941
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата18
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • зелени смокини - 100 бр.
  • захар - 1 и 1/2 кг
  • вода - 1 л
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре смокините. Почистете дръжките.

В тенджера сложете около 2 литра вода. Когато заври, прибавете смокините. Оставете да врат 5 минути (времето засичате от момента на завиране). Прецедете ги и ги сложете отново във вряща вода. Процедурата се повтаря 5 пъти. Необходимо е, за да се махне горчивия вкус от млякото, което има в зелените смокини.

През това време си пригответе захарен сироп от 1 литър вода и 1 1/2 кг захар. Варете, докато остане 2/3 от течността.

След петото изцеждане на смокините ги сложете една по една в готовия врящ захарен сироп, като леко ги притискате с пръсти, за да изцедите водата, която е останала вътре.

Варете около 30 минути и ги оставете за няколко часа.

Когато сладкото напълно е изстинало, проверете гъстотата му.

След това го заварявате отново. Ако не е било достатъчно гъсто, варете още малко.

5 минути преди да го свалите от котлона, сложете 1 ч.л. лимонена киселина.

Готовото сладко налейте в буркани. Стерилизирайте ги 5 минути.

От тази доза направих 5 бурканчета по 250 г и 2 по 340 г.

Това сладко има уникален вкус. Може да го добавите към различни сладкиши, но може и просто да си хапнете.

Да Ви е сладко!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Irina Stefanova Babadjano
Към моето сладко от зелени смокини добавих и ситно нарязани портокалови кори. Така е още по-ароматно и имам още 1 вид декорация за тортите.
2
0
Росица Петрова
Не съм пробвала тази комбинация, но е идея за следващия път.
2
0