Начин на приготвяне
Киселото мляко сипваме в купа, смесва се със заквасена сметана и кафява захар. Разбърква се добре с вилица и добавяме настъргана кора от лимон.
В 30 мл студена вода се разбърква желатина и оставяме да стегне. Разтопява се на вода баня или в микровълнова фурна за секунди и внимателно сипваме в млякото, като се бърка непрекъснато.
В огнеопорна купа (16 см диаметъра) се поставя прозрачно фолио с висящи краища. На дъното се нареждат три измити с вода и подсушени ядливи теменужки, край тях - парченца ягоди и листа мента.
Заливаме с млечната смес и оставяме във фризера да стегне. В касеролка загряваме компот от череши или ягоди. Добавят се и там парченца от нарязани ягоди и прибавяме втория желатин.
Разбърква се, докато се разтопи, защото е предварително разтворен със студена вода. Снема се от котлона и сипваме сместа в нова купа, по-бързо да се охлади.
Ако има пяна се изхвърля, да остане бистра течност. Изважда се купата от фризера, залива се с охладен компот и оставяме да стегне за 20 минути.
Изважда се и за основа се нареждат овесени бисквитки с мюсли .Оставя се във фризера за 3 часа да стегне. Изважда се потапяме дъното в съд с гореща вода за секунди и обръщаме в чиния.
Фолиото се сваля внимателно и декорираме с ягоди и листа мента. Вкусен, лек и цветен десерт, идеален за жегите. Да ви е сладко !