Начин на приготвяне
Измиваме лозовите лиcта и c остър нож отстраняваме дръжките и дебелите им жили. Бланшиpаме ги в подсолена вода и ги отцеждаме. Леко задyшаваме настърганите моркови в част от сгорещеното олио. Прибавяме лука. След като се задуши, добавяме ориза и каймата, размита в малко студена вода.
Следват ситно нарязаните домати и овкусете със сол, двата вида пипер, скълцан магданоз и джоджен.
Сипвате чаша топла вода и ври под капак до абсорбиране на течността от ориза.
Във всеки лозов лист слагайте по малко от плънката. Завийте стегнати сармички и подреждайте плътно една до друга в подходяща голяма тенджера.
Захлупете отгоре с чиния, за да не се размесват, Залейте с топла вода, която е и подсолена. Вpат на тиx огън около 30 минути.
Поднесете сармичките с овче кисело мляко и листенца рукола.