Начин на приготвяне
За да приготвим плънката за сармите, в тенджера слагаме 500 мл вода да заври.
Към нея прибавяме ориза, намаляваме степента на котлона и изчакваме, докато оризът поеме течността.
Към полусварения ориз прибавяме доматите и ситно нарязаният лук. Овкусяваме със сухите подправки и сваляме от котлона.
Към оризовата смес добавяме каймата и хубаво разбъркваме с дървена лъжица, докато каймата се раздроби.
Навиваме сармите, като слагаме върху всеки лозов лист по една супена лъжица от плънката, сгъваме двата странични края и навиваме на руло.
Подреждаме готовите сарми в тенджера и затискаме с чиния отгоре.
Покриваме ги с вода и прибавяме олио. Варим сармичките около 1 час на средна степен.
За да приготвим соса за сармите, пасираме един сварен картоф заедно с джоджена и майонезата.
Прибавяме киселото мляко и лимоновия сок и с лъжица разбъркваме соса. Посоляваме на вкус.
Готови се да сервираме пикантните лозови сарми със сос!