Начин на приготвяне
Чесновата сепия е типично за испанската кухня ястие, което може да срещнете във всеки бар, предлагано и като мезе за бира и бяло вино.
Много лесна и бърза за приготвяне.
На първо място почистете морския дар - ако е малка сепия, извадете твърдото топче в основата на пипалата, лесно е за напипване и се откъсва с ръка или ако ви е трудно - с нож. Щом е малка - сепионет, не е нужно да се бели. Ако вашата е голяма, то задължително обелете пласта покривна ципичка по цялото и тяло. За тази цел използвайте остър нож, промушвайки го между месцето и ципата и с ръка забелвайте. Ще се къса тук-там, но това е нормално, продължете смело от там, където се е скъсала.
Нарежете чистата сепия на средни по големина парченца и измита я оставете да се отцеди от водата, попивайки с хартия, докато остане идеално суха, това е важно.
В хаванче счукайте чесъна и магданоза с виното и една лъжичка зехтин. Може и да нарежете чесъна и магданоза, не е проблем.
Загрейте тиган с незалепващо покритие или плоча и когато достигне максимална температура, сложете лъжица зехтин и след секунди - парчетата сепия. Запечете минута с едно разбъркване и махнете морския дар, а тигана или плочата зачистете от сосчето, което е пуснала и се е залепило за дъното.
Върнете тигана на огъня и когато отново се нагорещи силно, сложете последната лъжица зехтин и върнете сепията в него. Гответе я още 2-3 минути и сложете чесновата смес. Разбъркайте за минута и сервирайте веднага.
За гарнитура идеални са картофки, пържени чушлета или свежа салата. Айоли или майонеза и лимон също задължително трябва да придружават този морски дар.
Добър апетит!