Начин на приготвяне
Продуктите са за форма с диаметър 24 см.
Първо приготвяме блата, като разбием яйцата със захарта на пухкав крем. По малко прибавяме пресятото брашно и накрая настърганата кора от портокал.
Изсипваме във форма със свалящ се ринг, постлана с хартия за печене. Печем на 200 градуса до готовност и оставяме на решетка да изстине.
През това време приготвяме крема. В робот смиламе ягодите, пресипваме в касерола и кипваме с половината захар за няколко минути. По желание можете да претриете сладкото през цедка. Оставяте на страна да се охлади.
Сладкарската сметана с останалата захар се разбиват на пухкав крем. В друга купа се разбърква заквасената сметана, към нея се прибавят сладкото от ягоди и разбитата сладкарска сметана и накрая накиснатият и разтопен желатин. Хубаво се разбърква, за да се смеси хубаво желатинът.
В тортена форма се поставя блатът, пристяга се със сладкарски ринг и върху него се изсипва сметаново-ягодовата смес. Заравнява се хубаво, като се стремете сместа да даде плътно до стените на ринга, защото когото се налее течността за желето, да не изтече отстрани. Приберете в хладилник за около два часа да стегне.
Докато парфето стяга, направете захарен сироп от вода и захар да поврат пет минути. Накрая прибавете прецедения сок от портокал, разтопеният желатин и червената боя. Цветът не трябва да е наситен, за да могат да се виждат ягодите.
Когато парфето стегне, налейте внимателно един пласт от 5 мм от сиропа и приберете да стегне. Наредете ягодите и залейте внимателно с останалия сироп. Оставете парфето да стегне до другия ден.
Перфектното Ягодово Парфе е готово.