Начин на приготвяне
В тенджерка кипваме 150 мл от течната сметана, отстраняваме от котлона и слагаме начупения шоколад.
Бъркаме докато шоколадът се разтопи и прибавяме маслото. Разбъркваме докато и той се разтопи.
Прибавяме 1-2 ч.л. инстантно кафе, разбъркваме и оставяме тази смес да се охлади до стайна температура.
През това време разбиваме жълтъците с 100 г от захарта и една чаена лъжичка ром до гъста пяна. Бием 10 минути.
В друга идеално подсушена купа разбиваме белтъците с 50 г захар до твърда пяна. Щом шоколадовадовата смес се охлади разбиваме и нея до пухкав лъскав крем и започваме съединяването та трите смеси.
Първо по малко прибавяме жълтъчния крем към шоколадовия и внимателно разбъркваме с шпатула. След това също толкова внимателно прибавяме бълтъците към получения шоколадово-яйчен крем.
Мусът е готов и се разпределя в десертни чаши до половината а върху него се шприцова останалата течна сметана, която разбиваме на пухкав крем със захар на вкус и една ванилия.
Оставяме да се охлади в хладилник поне 2-3 часа.
Шоколадовият мус с ром е готов.