Начин на приготвяне
Загрейте тиган с една лъжичка зехтин на силен огън и запечете скаридите от двете страни за кратко - щом цветът им от сивкав стане оранжев, готови са и веднага ги извадете.
Оставете да се охладят и обелете запазвайки главите - в тях се съдържа есенцията и вкуса на морския дар.
В купичка изстискайте всичко от скаридените главички и смесете със зехтина, сокът от лимона, накълцания магданоз и сол и пипер.
Печените чушки подредете в чиния цели, ако са малки и нарязани ако са по-големи. Всяка обелена скарида завивайте в листо пресен босилек и бодвайте на дървена или пластмасова клечка.
Подреждайте върху чушките около 5 морски дара на порция. В центъра на салатата поставяйте по една гола скарида.
Залейте с приготвения дресинг и декорирайте по ваш вкус.
Поднесете салатата с хубаво бяло вино.
Салатата със скариди и печени чушки е готова.
Коментари