Начин на приготвяне
Кедровите ядки леко се запичат на сух тиган на умерен котлон. Оставят се настрана до ползването им.
Спагетите се сваряват в подсолена вода, според указанието на опаковката. Изцеждат се. Оставят се настрана, докато се приготви пестото.
В блендер се поставят почистените и подсушени от водата листа от босилек, пармезанът на кубчета, чесън, кедровите ядки, лимоновият сок, сол на вкус и се завърта на един-два оборота.
Прибавя се зехтинът на струйка при бавно разбиване или на пулсации на блендера/кухненски робот. Сместа не трябва да стане на нежна паста, а да е с по-едра консистенция.
Сваля се от блендера и се прибавя към сварените спагети, разбърква се много добре и се добавят разполовените домати. Отгоре се поръсва с настърган пармезан.
.......................
Тази рецепта е елементарна и бърза за една лятна вечеря за 4 човека. Когато я приготвям поставям пестото в купичка и сам всеки си сервира, такова количество песто, каквото желае. Поставям на масата и купичка с настърган пармезан, отгоре за поръска, също количеството е по избор.
В основната рецепта кедровите ядки не са запечени, но аз предпочитам леко да ги мина през огън, за да им се усети повече ароматът.
Чери доматите са прекрасни, като малки червени топчета, но още по-добре ще бъде, ако се запечени във фурна, поляти със струйка зехтин на 180 градуса за няколко минути.
Спагетите с песто и домати са много вкусни.