Начин на приготвяне
Измиваме пилешкото бутче, слагаме в тенджерка, заливаме с вода и включваме котлона. Като кипне и образува пяна, изливаме водата и наливаме нова топла вода, приблизително 2 л.
Варим бутчето до готовност. През това време почистваме лука и моркова. Измиваме и нарязваме лука на ситно, а моркова настъргваме. Магданоза наситняваме.
Свареното бутче изваждаме, като запазваме бульона от варенето. Оставяме бутчето да се охлади, а във врящият бульон сипваме измита с няколко води леща.
В отделно тиганче, в олио прявим бързо запръжка от нарязания лук и настърган морков. Прибавяме червен пипер и брашно.
Разбъркваме и дръпваме от котлона. Разреждаме запръжката с малко бульон или с топла вода и изливаме във врящата супа при лещата. Слагаме и почистеното от костите пилешко месо, нарязано на малки парченца.
Ръсваме наситнения магданоз и варим супата до готовност. Минута преди да свалим от котлона, наливаме топло прясно мляко.
При необходимост може да долеем и малко топла вода. Сервираме супата от леща с оцет и чесън или люта пиперка.
Супата от леща и пилешко е много вкусна.