Начин на приготвяне
Измийте тиквичките, разделете ги на две по средата и ги нарежете на лентички (с дебелина - 1 см.). Осолете ги.
В купа сложете 1 1/2 ч.ч. брашно, сложете пръчиците и разбъркайте добре, да се овалят в брашното.
Оставете ги пет минути да почиват. През това време смесете нишестето с толкова вода, че да получите рядка каша (по-рядка от боза). Загрейте тиган с достатъчно мазнина.
Вземайте от пръчиците и ги потапяте в течността с нишесте. Поставете в мазнината и пържете панираните тиквички до зачервяване.
Изваждайте в чиния, постлана с хартия за печене, за да се отцедят от мазнината. След като се изпържи втората партида, прехвърлете вече отцедените в друга чиния. Поднесете мезето със соса.
Смесете млякото, майонезата и горчицата. Разбъркайте добре. Овкусете със сол и копър на вкус, добавете наситнения чесън. Добре е соса да приготвите преди тиквичките, за да се изстуди в хладилника.
Не ви остава друго, освен да си топвате хрупкава пръчица в сос, в компанията на студена бира. А най-хубавото е, че пържени по този начин, мазнината остава напълно чиста, не се отделя брашно и не загаря.
Хрупкавите тиквички за мезе са много вкусни!