Чудни Родопски Катми

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор296881784
17/06/2018
"Тих огън и много любов - две задължителни съставки за приготвянето на чудни родопски катми "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
26 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо65 486
  • Преглеждания за месеца1583
  • Преглеждания за седмицата244
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена26

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата. Разтворете маята и захарта в 100 мл от нея. Покрийте съда и оставете да се активира за 10-15 минути. В дълбока купа разбийте яйцата със солта, прибавете киселото мляко и останалата хладка вода.

Пресейте брашното и започнете да добавяте и него на части.

Накрая сложете и активираната вече мая. Ако ползвате суха мая ще ви е необходим 1 пакет (7 г). Не е задължително да я активирате предварително. Добавете я към брашното и разбъркайте с останалите продукти.

Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да втаса за 30-40 минути. Когато на повърхността се образуват балончета сместа за катми е готова.

Затоплете тефлонов тиган, намажете с олио, гребнете с черпак и изсипете в центъра на тигана. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Изпечете от едната страна и с помощта на лопатка обърнете.

Котлонът не трябва да е много силен (от 6 степени пекох на 4), защото катмите трябва да се пекат по-бавно, за да не останат сурови в средата. След всяка намаслявайте тигана с няколко капки олио.

Готовата катма намажете с размекнато масло. От тази смес направих 10 катми. Поднесете със сирене или сладко по ваш избор.

Да Ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
София В.
София В.
25.08.2019 16:34
Направих ги, после ги ядох ей такива кисели и да ви кажа малко ми дойдоха мисля пак да повторя тая мъка :-)
Може би ако се направят с прясно мляко както се правят турските катми няма да има кисел привкус но аз ги предпочитам автентични Родопски.
0
0
Виктория Джумерска
Катмите са ужасно кисели, не си хабете продуктите.
0
1
Яница Николова
Вкусотия! Благодаря за рецептата!
3
0
Росица Петрова
Радвам се, че ви е харесала Добър Апетит!
2
0