Чудни Родопски Катми

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
362
3k
2k
1k
5
17/06/2018
"Тих огън и много любов - две задължителни съставки за приготвянето на чудни родопски катми"
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
33 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо133 221
  • Преглеждания за месеца2494
  • Преглеждания за седмицата521
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена33

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата. Разтворете маята и захарта в 100 мл от нея. Покрийте съда и оставете да се активира за 10-15 минути. В дълбока купа разбийте яйцата със солта, прибавете киселото мляко и останалата хладка вода.

Пресейте брашното и започнете да добавяте и него на части.

Накрая сложете и активираната вече мая. Ако ползвате суха мая ще ви е необходим 1 пакет (7 г). Не е задължително да я активирате предварително. Добавете я към брашното и разбъркайте с останалите продукти.

Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да втаса за 30-40 минути. Когато на повърхността се образуват балончета сместа за катми е готова.

Затоплете тефлонов тиган, намажете с олио, гребнете с черпак и изсипете в центъра на тигана. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Изпечете от едната страна и с помощта на лопатка обърнете.

Котлонът не трябва да е много силен (от 6 степени пекох на 4), защото катмите трябва да се пекат по-бавно, за да не останат сурови в средата. След всяка намаслявайте тигана с няколко капки олио.

Готовата катма намажете с размекнато масло. От тази смес направих 10 катми. Поднесете със сирене или сладко по ваш избор.

Да Ви е сладко!

Рейтинг

5 10
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Минна и Любо
Минна и Любо
23.09.2020 12:43
Не знам защо на някои са се получили кисели. В киселото мляко винаги се слага по малко сода и така не се усеща киселина. Катмите са чудесни, два дена подред си правихме и си ги изядохме с удоволствие :)
1
0
Росица Петрова
Благодаря, за доверието! Радвам се, че сте останали доволни! Поздрави!
0
0
Виктория Джумерска
Катмите са ужасно кисели, не си хабете продуктите.
1
2
Яница Николова
Вкусотия! Благодаря за рецептата!
3
0
Росица Петрова
Радвам се, че ви е харесала Добър Апетит!
2
0