Начин на приготвяне
Затоплете леко водата. Разтворете маята и захарта в 100 мл от нея. Покрийте съда и оставете да се активира за 10-15 минути. В дълбока купа разбийте яйцата със солта, прибавете киселото мляко и останалата хладка вода.
Пресейте брашното и започнете да добавяте и него на части.
Накрая сложете и активираната вече мая. Ако ползвате суха мая ще ви е необходим 1 пакет (7 г). Не е задължително да я активирате предварително. Добавете я към брашното и разбъркайте с останалите продукти.
Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да втаса за 30-40 минути. Когато на повърхността се образуват балончета сместа за катми е готова.
Затоплете тефлонов тиган, намажете с олио, гребнете с черпак и изсипете в центъра на тигана. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Изпечете от едната страна и с помощта на лопатка обърнете.
Котлонът не трябва да е много силен (от 6 степени пекох на 4), защото катмите трябва да се пекат по-бавно, за да не останат сурови в средата. След всяка намаслявайте тигана с няколко капки олио.
Готовата катма намажете с размекнато масло. От тази смес направих 10 катми. Поднесете със сирене или сладко по ваш избор.
Да Ви е сладко!
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за марудници или родопски клин.
Коментари
И вкусът става,да не спрете да ядете.