Начин на приготвяне
Плодовете на горската ягода са изключително вкусни и ароматни, освен това се ползват и в народната медицина, по-скоро листата им за приготвянето на разни видове отвари.
Подариха ми 2 кг разкошни горски ягоди и реших да ги приготвя на сладко, защото точно горската ягода е малотрайна, тя се разваля за часове, и трябва бързо да се приготви, било на сладко или сироп.
Плодовете ги натопих в голяма тенджера със студена вода и с ръце ги потопявах надолу, защото са много нежни и да не се нараняват, за да паднат разни малки клечки и да се почистят. Тази процедура я извърших няколко пъти, като сменях водата. След това хубаво ги изцедих и прехвърлих в дълбока тенджера.
Добавих захарта, не ползвам много захар, когато приготвям сладка, това количество за 1 кг е напълно достатъчно, малкото масло и малкото вода и поставих на средно силен котлон, докато сместа заври. Маслото се добавя, тъй като значително намалява образуването на пяна.
Намалих температурата на котлона и оставих сладкото да се вари на слаба степен, да къкри, за около 50 мин. или до желаната консистенция на сиропа.
Сваля се тенджерата от котлона, добавя се лимонтузуто, разбърква се.
Готовото сладко се разпределя в сухи и горещи бурканчета, които се обръщат за да вакуумира капачката.
Сладкото от горски ягоди е готово.
Коментари