Начин на приготвяне
Цяла кошница узрели на слънце сочни и сладки плодове от вишнап е готова да се превърне в лек и ароматен ликьор.
За приготвянето му използвам водка, защото ракиите имат характерен плодов специфичен аромат, който надделява над вкуса на сладките черешо-вишневи плодове.
Тези плодови питиета са аперитивни спиртни напитки, със захарна добавка, чийто алкохолно съдържание е между 20-35 об.%.
Най-добрите аромати за приготвянето на плодовите ликьори са естествените - терпените. Тяхната наситеност нараства по време на зреенето на плода в спиртния алкохол по време на технологичната обработка или зреене.
Вие можете да прибавяте и други по желание - канела, ванилия и други по вкуса на домашния майстор.
Измиваме и почистваме плодовете от дръжки и листа. Отстраняваме костилките (съдържащи танини ) над стъклена купа, за да запазим отделения при обезкостяването сок. Разпределяме изчистените плодове в два големи стъклени буркани (трилитрови).
В подходящ съд смесваме спирта със захарта и разбъркваме до разтопяването й. Така запазваме целостта на плодовете.
Сладостта е според вкусът ви и сладостта на вишнапа. Моите плодове са много сладки и сочни, затова намалих количеството й.
Заливаме плодовете по равно със спиртния захарен сироп. Пускам пръчица канела в единия буркан.
Другия оставям с неутрален вкус. Покриваме стъклените съдове с алуминиево фолио.
Поставям ги в шкаф за 30-40 дни. Не държа спиртен екстракт на слънце. Тук времето е горещо и се предизвиква ферментация.
От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа. Прецеждаме течността в тъмни стъклени шишета.
Можете да импровизирате с различни аромати, според вкуса ви - листо от индрише, зрънце карамфил, ванилия, канела.
Плодовете запазвам, с част от течността в хладилник или в хладно помещение. Така цяла година ги използвам за сладкиши, в сладолед, карамелизирани или във формички за лед към ликьора.
Ароматният ликьор от вишнап е удовлетворен женски каприз с кубче лед и момент на блажено спокойстве.