Начин на приготвяне
Предварително измиваме бурканите с гореща вода с препарат или ги изваряваме. Капачките задължително се изварват.
Плодчетата за компота се измиват със студена вода и се почистват от дръжките (запазете дръжките и ги изсушете - от тях може да се правите чай при камъни в бъбреците). Избират се само здрави плодчета без загниване или натъртване.
Във всеки буркан за компот слагаме вишнап - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици.
Можете да намалите на 3 супени лъжици, ако не обичате много сладкото. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканите, нареждаме ги в съд, наливаме с вода, колкото да ги покрие и варим под ключ 15 минути.
Изваждаме ги от врялата вода и обръщаме с капачките надолу.
Компотът от вишнап е много вкусен.