Начин на приготвяне
Рецептите, които ползвах за тази фантастична и много шоколадова торта, са две.
Едната е от канала Субективно за Италия, от която направих самата торта, а втарата е на Люси Евтимова, от която ползвах огледалната шоколадова глазура.
За да приготвите тази торта направете първо блата.
Разбийте в купа яйцата с щипка сол и прибавете към тях постепенно захарта, като бъркате с мискер на високи обороти в продължение на 7-8 минути. Сместа трябва да стане много пухкава и да утрои обема си.
След това прибавете поетапно нишестето, брашното и какаото, които пресейте.
Бъркайте внимателно с шпатула, за да запазите въздушността на сместа.
Получава се пухкава какаова смес, която изсипете във форма с падащо дъно с диаметър 20-22 см, покрита с хартия за печене, и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до суха клечка.
Готовия блат за торта извадете от формата за печене, махнете хартията и охладете напълно върху решетка.
През това време накиснете вишните в 50 мл ром. Аз ползвах сладко от вишни, което отцедих и взех само плода.
След като блатът се е охладил, отрежете около 1/4 от горния край и го заделете.
Издълбайте с пръсти вътрешността на останалата част, като оставите около 2 см за борд.
В съд на водна баня сложете шоколада, кондензираното мляко, и маслото и изчакайте, докато се разтопят напълно и се получи гладка шоколадова смес.
Прибавете към тях и вишните, заедно с рома.
Издълбаната част от блата натрошете на дребно и също прибавете.
Разбъркайте и с тази смес напълнете тортата и заравнете.
Добре е, преди да я напълните, да стегнете с регулируем ринг или да ползвате ринга от формата, в която сте пекли блата.
Покрийте с отрязания по-рано блат и притиснете леко.
Приберете тортата в хладилник за 5-6 часа, за да стегне.
След това може да приготвите глазурата.
Накиснете желатин в малко студена вода и изчакайте да набъбне.
В друг съд смесете вода и пресято какао и разбъркайте до хомогенност.
Прибавете течната сметана и захарта и сложете на котлона, за да се затопли и захарта да се стопи.
Към горещата смес прибавете набъбналия желатин и разбъркайте, за да се разтвори напълно.
След това прецедете глазурата с фина цедка и оставете да се охлади напълно на стайна температура.
Ще познаете, че е готова, когато стане по-гъста и тежка.
Извадете тортата от хладилника и я поставете върху решетка в тава или друг съд.
Целта е да се стича излишната глазура.
Започнете да заливате по малко с глазурата, започвайки от центъра.
Самата глазура е още течна и ще покрие добре охладената торта, без да се налага да я мажете.
Аз я прибавих на два пъти, като заливах по малко с лъжица, сложих в хладилника да стегне и повторих това още един път.
След като залеете тортата с глазура, върнете в хладилник за още 2 часа, а после я декорирайте според вкуса ви.
Аз използвах нарязан бадем, няколко шоколадови перли и зрънца нар.
Не съм снимала тортата в разрез, защото беше за подарък, но ви уверявам, че е прекрасна и на вид и на вкус.
Тортата Пияна вишна с огледална шоколадова глазура е готова.