Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от вишнап с ром

Сладко от вишнап с ром

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сладко от вишнап с ром
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Опитвали ли сте вишнап? Ето и идея за едно много вкусно сладко"

Необходими Продукти

  • вишнап - 1 кг
  • захар - 1 1/4 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ром - 3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме вишнапа и махаме дръжките (не ги изхвърляйте). Почистваме плодовете от костилките, с помощта на безопасна игла върху съда, в който ще ги варим, за да запазим сока, и ги посипвам със захарта. Поставяме ги в емайлиран подходящ съд.

Оставям ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не добавям. Слагам ги на котлона, в началото на най-висока степен.

Щом сладкото заври, намалявам на среден огън и отстранявам образувалата се пяна.

Сладкото се вари до желаната от гъстота, като внимаваме да не го преварите. Изваждам от него в чиния, предварително поставена във фризера, и прекарвам лъжицата по него. Щом се образува „пътечка“, която постепенно са затваря, сладкото е готово.

Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазим и прекрасният му цвят. Щом преценя, че моментът е дошъл, добавям лимонената киселина и оставям да къкри още 3-4 минути. Насипвам в сухи затоплени буркани на винт. В три от тях слагам по 1 ч. л. ром до ръбчето на буркана.

Тях използвам за десерти, кифлички и кейкове, защото ароматът е неустоим, а вкусовите качества подходящи за тази цел. Останалите оставям натурални.

Затварям веднага и обръщам с капачката надолу, покривам ги с кърпа, за да се охладят постепенно.

По желание можете да добавите и други аромати - ванилия, канела, индрише.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: