Сок от бъз

12/07/2013
Дебелата Бертаот Дебелата БертаМастър Шеф / Автор
"Най-свежият вкус на лятото!"
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции3-4 л
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 428
  • Преглеждания за месеца18839
  • Преглеждания за седмицата9445
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • бъз - 30 едри цвята
  • захар - 2 кг. кристална
  • вода - 1.5 л.
  • лимони - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете свежи и бели цветове от бъз, които не са почнали да потъмняват и веднага пристъпете към приготвяне на сока.

Изрежете дебелите дръжки при нужда и оставете бъза да изсъхне, ако е влажен или мокър. Сложете цветовете без да ги миете в голяма тенджера.

Преди това може да сложите да се свари захарният сироп от захарта и водата, като варите, докато захарта се разтопи. захарният сироп се охлажда напълно и се залива върху цветовете бъз, върху които сте сложили вече нарязаните на парченца лимони.

Така всичко престоява за 48 часа. След това сме готови да прецедим сока - първо изстискайте внимателно с ръце големите цветове с лимоните, след това малките, оберете каквото е възможно с цедка и прецедете накрая сока през тензух.

Разлейте го в шишета, затворете и съхранявайте на тъмно и хладно. При консумация разредете с вода според вкуса.подобни рецепти тук

5 6
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Пламена
Пламена
20.05.2017 21:23
Разредени с газирана вода става чудесна освежаваща напитка за лятото с повече лед!
0
0
Албена
Албена
27.05.2016 06:32
Аз сложих малко повече цвят.Много е ароматен,а да не говорим колко и полезен този сок.
0
0
Таня
Таня
02.02.2016 18:11
Страхотен сироп. Ако се сложат 2-3 зърна ориз в запечатаното шише, ще се получи леко газирана напитка.
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв