Начин на приготвяне
Цветовете от бъз се берат от чисто място, за да няма нужда от предварително миене. Изронват се в дълбока тенджера, като по-големите дръжки се махат. Налива се водата, добавя се захарта, лимонтузуто и се разбърква хубаво.
Лимоните се измиват и нарязват заедно с кората на много тънки шайби и се прибавят към течността. Отново всичко се разбърква хубаво и с ръце леко се претриват цветовете.
Оставя се в хладилник или на студено за 24 часа, като от време на време се разбърква. Може да добавите допълнително захар, ако обичате по-сладко.
На следващия ден се добавят измитите листа от мента и се оставя да престои още поне няколко часа или още 24 часа.
Течността се прецежда през цедка или тензух и се налива в стъклени бутилки и се прибира в хладилник.
Сокът е за директна консумация, като се сервира охладен с кубчета лед, резен лимон и стрък свежа мента.
Ако желаете да го съхраните за по-дълго, налейте го в стъклени бирени бутилки, добавете във всяка бутилка по 2-3 зърна ориз (за да се газира напитката) и стерилизирайте за 10 минути.
Коментари