Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Мини пърленки с пресен лук и зехтин

Мини пърленки с пресен лук и зехтин

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Мини пърленки с пресен лук и зехтин
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 6
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"У-НИ-КАЛ-НИ! Вече винаги така ще приготвяме пърленки"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл
  • зехтин - 60 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 550 - 600 г бяло
  • мая - 2 ч.л. суха
  • зелен лук - 2 стръка
  • зехтин - за намазване на тигана
  • брашно - за поръсване на плота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете брашното (не цялото количество, а оставете част и добавете, ако тестото е лепкаво) със солта на кладенче. Изсипете маята, водата, зехтина и захарта в кладенчето. Разбъркайте с лъжица и замесете меко и еластично тесто.

Добавяйте от отделеното брашно, ако се налага. Намажете тестото със зехтин и го оставете на топло да удвои обема си или го приберете в плик в хладилника на хладно за цяла нощ да втаса.

При готовност набрашнете повърхността, на която ще точите с брашно. Нарежете пресния лук на много тънки колелца.

Разточете тестото на тънък правоъгълник и го намажете леко със зехтин. Поръсете с колелцата пресен лук. Навийте тестото на стегнато руло. Нарежете го на охлювчета с дебелина около 2 см.

Оставете ги да втасат за малко. При готовност вземете охлювче, натиснете го с ръка да се сплеска и с точилка го до разточете на тънка палачинка.

Изпечете готовите пърленки в загрят тиган с незалепващо покритие с капки зехтин от двете страни до зачервяване.

При отстраняването от тигана намазвайте със зехтин от двете страни и слагайте в тенджера да се задушат. Поръсете с подправки по желание.

Мини пърленките с пресен лук и зехтин са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
направих ги и изчезнаха за секунди :) явно са хубави
06.05.2016 16:23
Валентин Миранов
Валентин Миранов
Страшно вкусни! Браво!
30.04.2016 12:02
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Вкусотия! Ще опитам да ги направя още в понеделник!
30.04.2016 11:13